Pricopie: Anul acesta decidem dacă în 2015 includem grupa mare în învățământul obligatoriu

Pricopie: Anul acesta decidem dacă în 2015 includem grupa mare în învățământul obligatoriu
Publicat: 15/01/2014, 20:00
Actualizat: 19/05/2015, 00:12

Decizia prin care grupa mare ar putea fi cuprinsă, din septembrie 2015, în învățământul obligatoriu, durata acestuia crescând astfel de la 11 la 12 ani, va fi luată până la sfârșitul acestui an, a declarat, ministrul Educației, Remus Pricopie.

„Fiecare măsură pe care o introducem trebuie să fie fundamentată, foarte bine pregătită și să reprezinte consensul discuțiilor cu toți responsabilii din sistem. Dacă nu am fi aprobat, în decembrie, o ordonanță de urgență de modificare a Legii educației, în inauarie trebuia să mergem pe cinci ani gimnaziu și trei ani liceu, idee respinsă de toți actorii din sistem. De aceea, încă de acum, analizăm și posibilitatea de a modifica Legea educației pentru a introduce grupa mare în învățământul obligatoriu, proiect bine primit”, a explicat ministrul Educației.

Potrivit lui Pricopie, în prezent, în grupa mare sunt cuprinși 98-99 la sută dintre copiii cu vârsta între 5 și 6 ani.

„Exact pentru acest 1-2 la sută dintre copiii care nu merg la grădiniță vrem să introducem învățământul obligatoriu de la cinci ani. Acest lucru va duce la creșterea duratei învățământului obligatoriu la 12 ani”, a spus ministrul.

Prin comparație, la nivel european, sunt țări unde învățământul obligatoriu începe și de la trei ani. „Sigur, nu foarte multe, dar sunt”, a adăugat Remus Pricopie.

În același context, ministrul Educației afirmă că tendința în educație este de scădere a vârstei la care începe învățământul obligatoriu.

„Această măsură nu a fost cuprinsă în ordonanța de urgență din decembrie, pentru că nu a fost discutată suficient. Ceea ce este foarte important este aceea că pentru a introduce grupa mare în învățământul obligatoriu nu este necesară o nouă infrastructură, ci măsura ar fi introdusă mult mai simplu. Grupa mare rămâne la grădiniță. Este vorba doar despre obligativitatea de a merge la grădiniță. Trebuie asumat din 2014. Dacă se ia această decizie, mergem pe 12 ani de învățământ obligatoriu. Această prevedere ar intra în vigoare din septembrie 2015”, a adăugat Pricopie.

După ce va fi adoptată respectiva prevedere, învăățământul obligatoriu va începe la cinci ani și se va încheia după finalizarea clasei a X-a.

„Vom avea astfel, 12 ani obligatorii, ceea ce pentru România ar însemna un salt extraordinar. Discuțiile privind creșterea numărului de ani de studii obligatorii au început încă din anii ’80. Așa s-a ajuns la zece ani obligatorii, deși se dorea să se ajungă la 12 ani. Ar fi fost foarte bine dacă s-ar fi făcut în anii ’80 sau măcar în prima parte a anilor ’90. Nu s-a întâmplat. Încercăm acum, după 24-25 de ani, să rezolvăm acest obiectiv. Impactul asupra dezvoltării copilului și calității educației va fi foarte mare, pentru că un copil care este deja într-un sistem formal de educație de la cinci ani are rezultate mult mai bune decât unul care nu participă la sistemul de euducație formală”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Pricopie, peste patru-cinci ani, vârsta de la care începe învățământul obligatoriu ar trebui, probabil, să fie coborâtă din nou, spre patru ani.

„Probabil, peste patru-cinci ani, ar trebui să mergem mai departe și să coborâm vârsta către patru ani. Dar acum nu are rost să detaliem acest subiect. Insist, însă, să fac o precizare. Nu este vorba despre experimente, ci de reglaje pe care orice sistem viu, iar sistemul de învățământ este un sistem viu, trebuie să le suporte, pentru că altfel nu ține pasul cu tendințele de la nivel internațional”, a spus ministrul Educației.

Legea educației naționale (1/2011) a fost modificată în decembrie 2013 printr-o ordonanță de urgență care, printre altele, menține durata de patru ani pentru ciclul gimnazial și liceu, mărind totodată durata învățământului obligatoriu de la 10 la 11 ani.

„Documentul menține forma existentă a ciclului gimnazial și elimină forma propusă spre implementare, prin adoptarea Legii nr. 1/2011, care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățământul gimnazial și reducerea liceului la o durată de trei ani. Vorbim de creșterea duratei învățământului obligatoriu de la 10 la 11 ani. Prin introducerea clasei pregătitoare și prin menținerea duratei de patru ani a
liceului, învățământul obligatoriu crește de la o durată de 10 ani la una de 11 ani. Prin urmare, învățământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare; clasele I – VIII; clasele IX – X, pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai școlii profesionale, pentru cei care aleg traseul învățământului profesional și tehnic”, a explicat atunci Remus Pricopie.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...